Udon House – japońska szkoła gotowania makaronu

Makaron udon jest na tyle ważnym elementem kuchni japońskiej, że wykorzystano go do stworzenia jednej z maskotek letniej olimpiady w Tokio w 2020 roku, natomiast w Kagawa na wyspie Shikoku powstała szkoła gotowania i pensjonat z tematem przewodnim udon.
 
Jak wygląda japoński makaron? Ma grube, miękkie nitki i powstaje z mąki pszennej.Tradycyjnie podaje się go w zupie z tempurą – krewetkami, rybami, grzybami bądź innymi składnikami panierowanymi i smażonymi niedługo na głębokim oleju.
 

Zdjęcie: Pixabay.
 
Najsłynniejszą potrawą z Kraju Kwitnącej Wiśni jest sushi – wszechobecne na Zachodzie. Mało kto zna pyszny japoński makaron. Zbliżające się Letnie Igrzyska Olimpijskie w Tokio w 2020 roku powinny to zmienić. Jedna z kulturowych maskotek towarzyszących olimpiadzie posiada udon zamiast mózgu. Otrzymała smaczne imię Udonnow.

Japonia zmieniła niedawno politykę i zamierza promować mniej znane elementy kultury i dalsze regiony. Dzieje się tak przez ekspansję wielkich metropolii, gdyż mniejsze miejscowości są tam wyludniane, a wraz z ludźmi zanika miejscowe dziedzictwo. Wiąże się z tym też kwestia opuszczonych domów w Japonii, które rząd rozdawał za darmo albo wyprzedawał za symboliczne kwoty, o czym można poczytać tutaj.
 
Udon House w Kagawa na wyspie Shikoku był jedną z takich posiadłości zmieniających się powoli w ruinę, a wykorzystano go do utworzenia pensjonatu i szkoły gotowania w jednym.
 

 
Odznaczał się solidnymi fundamentami, dużą ilością miejsca i znajdował się blisko stacji kolejowej. Oczywiście konieczne były remonty, wyposażenie go w nowe urządzenia i inne technologie, takie jak Wi-Fi. Wszystko po to, aby uczynić go bardziej przyjaznym dla przyszłych gości.
 
Nie tylko obcokrajowcy korzystają z istnienia Udon House. Działa także Udon Plus, kreatywny inkubator dla właścicieli lokalnych firm, którzy mają pomysły związane z makaronem udon i chcą je wypróbować – ostatnio przeprowadzano eksperymenty z kawą.
 

 
Zdjęcia: Udon House.
 
Udon House organizuje różne dema i wydarzenia okolicznościowe. Ma nadzieję osiągnąć kilka celów, do których należy nauczanie sztuki tworzenia makaronu udon, aby przyszłe pokolenia mogły się nim cieszyć, a także przyciągnięcie turystów do mniej znanego regionu w Japonii.


Adres: Udon House, 1651-3 Okamoto, Toyonaka-cho Mitoyo City, Kagawa, Japonia.
 
Więcej informacji można znaleźć na stronie Udon House, czyli tutaj.
 
Źródło: CNN.