Płynne złoto z Ameryki Północnej

Zbliża się czas pozyskiwania soku z klonów na kultowy syrop klonowy, gdyż wczesną wiosną drzewa nie są wysuszone i krąży w nich najwięcej płynów. Wtedy też sok ma najlepszy smak. Poznajmy historię płynnego złota i dowiedzmy się, jak powstaje!

Oryginalny smak

Płynne złoto, czyli przepyszny syrop klonowy o złocistej barwie, pochodzi z Kanady, a dokładniej z Quebecku. Powstaje zazwyczaj z 3 gatunków klonu: cukrowego, czarnego i czerwonego, które osiągnęły wiek 30–40 lat, nawet do sędziwych 100 lat.
 

Liście czerwonego klonu jesienią

Zdjęcie: Pixabay.
 
Trzeba nawiercić pień w dwóch lub trzech miejscach i umieścić kran w dziurze, z której popłynie cenny płyn w ilości do 12 litrów dziennie (na 1 litr syropu potrzeba 20–50 litrów soku).
 

Zdjęcie: Pixabay.
 
Kolejny etapem jest gotowanie i zagęszczenie przez odparowywanie w odpowiedniej temperaturze. 
 

Zdjęcie: Pixabay.
 
Pierwotnym sposobem, aby uzyskać pożądaną gęstość było wrzucenie do soku rozgrzanych w ognisku kamieni. Robili to Indianie z północno-wschodnich regionów Ameryki Północnej, podobno na długo przed dotarciem do Nowego Świata przez Europejczyków, a cały proces był dla nich wręcz rytuałem religijnym. Zbiory klonu odbywały się podczas pierwszej wiosennej pełni księżyca (dzień później według kalendarza ruchomego wyznaczamy Wielkanoc). Towarzyszył im plemienny taniec nazywany klonowym.

 

Pomimo całego ceremoniału, używanie syropu klonowego nie było w tej kulturze niczym odświętnym, a należało do codzienności Indian przy doprawianiu  posiłków, podobnie jak sól czy cukier w naszych potrawach.

 

Syrop Klonowy w Stanach Zjednoczonych

 

Produkuje się go na północy Nowej Anglii i na terenie nowego i zarazem 61. Parku Narodowego USA – Indiana Dunes National Lakeshore.
 

Plaża przy jeziorze Michigan

Zdjęcie: Pixabay.
 
Początek marca to istny Maple Sugar Time. Odwiedzający mogą zobaczyć na własne oczy, jak pozyskuje się sok, poczuć zapach ciemnego cukru i zobaczyć proces produkcji syropu na historycznej farmie Chellberg. Własną buteleczkę można nabyć w centrum turystycznym Indiana Dunes National Park.
 

Zdjęcia: Pixabay.
 
Gospodarze poprowadzą słodkie warsztaty od 10 rano do 16 po południu w weekendy 2–3 i 9–10 marca 2019 roku z możliwością uszczknięcia świeżo uzyskanego syropu klonowego, oczywiście do  naleśników! Naleśniki z syropem klonowym należą do klasyki amerykańskiej kuchni.
 

Zdjęcie: Nikldn, Unsplasch.

Płynne złoto na zdrowie

  • Ma mniej kalorii niż miód.
  • Jest bardzo słodki przez wysoką zawartość sacharozy (na 1 szklankę cukru białego przypada tylko ¾ szklanki syropu klonowego).
  • Nie ma konserwantów.
  • Posiada bogactwo składników odżywczych (mangan, cynk, magnez, witaminy z grupy B).

Źródło: Travel & Leisure, Poradnik Zdrowie.