Komu możemy dziękować za frytki?

Frytki to jeden z najpopularniejszych fast-food’ów i dodatków do dań obiadowych na świecie. Nie jest to posiłek skomplikowany. Nie trzeba było odkryć Ameryki, aby wpaść na pomysł usmażenia pokrojonego ziemniaka w głębokim tłuszczu. W zasadzie trzeba było, jako że ziemniaki pochodzą właśnie z Ameryki, ale potem droga do produkcji frytek stała już otworem. Kto jednak usmażył je po raz pierwszy?

Jedni zajadają się nimi codziennie, inni chcieli by ale się powstrzymują ze względu na ich kaloryczność. Rzadko jednak konsumując frytki zastanawiamy się, komu właściwie zawdzięczamy powstanie tej potrawy. Autorstwo pierwszych frytek przypisują sobie Belgowie, Francuzi (w amerykańskim angielskim frytki to wszak „french fries”), Brytyjczycy, a nawet Kanadyjczycy. Wbrew spopularyzowanej w USA nazwie, większość poszlak wskazuje jednak, że dumnymi pomysłodawcami frytek są Belgowie.

Najstarsze dokumenty świadczące o tym, że poczciwego ziemniaka zaczęto w Belgii smażyć już pod koniec XVII wieku, czyli zaledwie kilkadziesiąt lat po rozpoczęciu na masową skalę uprawy tego warzywa w Europie.

Frytki belgijskie
Zdjęcie: Maiqui Cordeiro/Unsplash

Belgijska legenda, której prawdziwości nie sposób dowieść, mówi, że odkrycia dokonali właśnie w XVII wieku ubodzy wieśniacy żyjący w dolinie Mozy. Utrzymywali się oni z łowienia ryb w rzece, jednak srogie zimy skłoniły ich do poszukiwania innych źródeł pożywienia. Postawili na uprawę ziemniaka, którego następnie kroili i smażyli podobnie jak wcześniej czynili to z rybami. I tak właśnie ponoć powstały frytki.

Dziś frytki kojarzą nam się przede wszystkim z amerykańskimi sieciami fast-food. Co ciekawe, danie to w USA było właściwie nie znane przed I wojną światową i przywiezione zostało dopiero przez stacjonujących właśnie w Belgii żołnierzy. Jako że belgijscy żołnierze, którzy przekonali Amerykanów do nowej potrawy mówili po francusku, w USA przyjęła się ona jako „french fries”.

Zdjęcie w tle: Pixzolo Photography/Unsplash