Jak powinno się gotować makaron?

Erin Cullum pojechała do Włoch z jednego ważnego powodu, aby zjeść dużo makaronu. Oprócz nabawienia się lekkich, lecz błogich, cierpień spowodowanych nadwyżką węglowodanów w organizmie, nauczyła się też dużo na temat sztuki gotowania makaronu al dente. Mowa tutaj o prawdziwej lekcji gotowania z zaufanego włoskiego źródła.
 
italian-1082230_1280
 
Zdjęcie: Pixabay.
 
Jej nauczycielem był sam Giovanni Rana, założyciel słynnej marki produkującej świeże makarony o nazwie pochodzącej od jego nazwiska, dostępnej również w Polsce (chociażby w Biedronkach).
 
81-letni Włoch oddycha i żyje makaronem od chwili powstania firmy, czyli od 1960 roku.
 
giovanni-rana
 
Zdjęcie: Giovanni Rana.
 
Dziewczyna, gdy spotkała go osobiście, postanowiła dowiedzieć się, jaka jest najlepsza włoska rada odnośnie makaronu, którą mógłby sformułować dzięki kilkudziesięcioletniemu doświadczeniu. Jego odpowiedź ją nieco zaskoczyła: „Włoska kuchnia nie jest tak skomplikowana jak francuska” – powiedział makaronowy baron. Towarzyszyła ma słodka synowa Antonella, która tłumaczyła z włoskiego na angielski.
 
„Dużą zagwozdką jest, czy gotować makaron al dente, czy nie. We Włoszech nie ma tylko jednego stylu gotowania – al dente nie jest pomysłem włoskim” – kontynuował, tłumacząc, że nie ma sztywnego przepisu na perfekcyjną pastę.
 
spaghetti-569067_1280
 
Zdjęcie: Pixabay.
 
„Na południu, na przykład w Rzymie, lubią <<duszę>> wewnątrz… ciągle trochę chrupiący i biały wewnątrz makaron. Północ Włoch, z Veroną na czele, woli bardziej na miękko”.
 
Makaron al dente jest w pełni ugotowany, ale po ugryzieniu czuć jego jędrność. We Włoszech można nauczyć się, jak to uzyskać, ale też jak prawidłowo posolić wodę (3/4 łyżki na litr wody). Przede wszystkim stale trzeba sprawdzać stopień miękkości i nie przegapić, tego idealnego momentu, który następuje od kilku do kilkunastu minut. To nie jest długo!
 
pasta-1406503_1280
 
Zdjęcia: Pixabay.
 
Giovanni przekazał jednak najważniejszą naukę: nie zawsze trzeba przestrzegać odgórnie ustalonych reguł. Wszystko zależy od własnego smaku i preferencji. W gotowaniu trzeba kierować się sercem, tak właśnie robią Włosi.
 
Źródło: POPSUGAR.