Węgry

Węgry
Waluta kraju Waluta forint / HUF
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica Budapeszt
Waluta kraju Języki węgierski
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica
Religia Religia rzymski katolicyzm
Ambasada RP Ambasada RP Városligeti Fasor 16, H-1068 Budapest / Tel: (00-361) 351 13 00 do 02
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 177 HUF, woda 1.5l 95 HUF, piwo 215 HUF, papierosy 1,050 HUF, lokalny ser 1kg 1,616 HUF, benyzna 357 HUF
Główne lotniska Główne lotniska Budapeszt
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ C-2, typ F / napięcie: 230 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obaszar zabudowany 50 km/h, poza obszarem zabudowanym 90-110 km/h, autostrady 130 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.0 promila
Klimat Klimat Węgry leżą w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego. Na większości obszaru Węgier klimat ma cechy kontynentalne, na zachodzie zaznacza się wpływ mas powietrza oceanicznego, a na południowym zachodzie masy powietrza śródziemnomorskiego. Generalnie Węgry zalicza do kraju ciepły, gdzie klimat umiarkowany cechuje się dość wysokimi wartościami termicznymi, jednak zimy choć krótkie, nie są zbyt łagodne. Temperatury zimowe wynoszą od −1 °C do −3, −4 °C na wschodzie, najzimniejszym miesiącem jest styczeń. Na wschodzie notuje się wyższe amplitudy termiczne przez co w nocy występują duże spadki temperatur. Lata są długie i ciepłe, wręcz upalne. Średnia dobowa wynosi w lipcu od od 20 °C na zachodzie do 25 °C na południu. W górach ze względu na niewielkie wysokości wartości termiczne o osiągają 17–18°. Aura cechuje się przewagą opadów letnich, a na nizinach występują częste i długotrwałe susze
Kiedy jechać Kiedy jechać? od maja do września
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Miszkolc, Pecz, Eger, Hollókő, Jezioro Balaton, Park Narodowy Aggtelek, Hortobágy i Puszta
Warto spróbować Warto spróbować Gulyásleves (zupa z kawałkami mięsa wołowego), halászlé (zupa rybna), borjúpaprikás (paprykarz cielęcy), gombapörkölt (gulasz grzybowy); gesztenye puree (purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną)