Słowacja

Słowacja
Waluta kraju Waluta euro / EUR
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica Bratysława
Waluta kraju Języki słowacki
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica
Religia Religia katolicyzm
Ambasada RP Ambasada RP ul. Hummelova 4 / 814 91 Bratislava / Tel: (00-4212) 54 41 31 74
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 0.82 EUR, woda 1.5l 0.62 EUR, piwo 0.68 EUR, papierosy 3.50 EUR, lokalny ser 1kg 7.57 EUR, benzyna 1.35 EUR
Główne lotniska Główne lotniska Bratysława, Koszyce, Poprad-Tatry
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ C-2, typ E / napięcie: 230 V: 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 50 km/h, poza obszarem zabudowanym 90-130 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.0 promila
Klimat Klimat Słowacja należy do strefy klimatu umiarkowanego. Pogórza północnej Słowacji charakteryzują się klimatem chłodnym, natomiast niziny południowej Słowacji ciepłym. Między tymi obszarami zaznacza się klimat umiarkowanie ciepły. Przebieg roczny pogody jest zbliżony do tego jaki występuje w Polsce. Zimy na terenach górskich są surowe, średnia temperatura w styczniu od –3 °C na zachodzie i południu do −5 °C na wschodzie, w Tatrach −11 °C. Na południu kraju średnia dla stycznia wynosi 0 °C. Latem występują wyraźne różnice między nisko położonym południem a górzystą północą. Wysoko w górach temperatura średnia wynosi 10 °C lub mniej. Na wyżynnych i śródgórskich terenach jest 16 °C, zaś na nizinach 20 °C i tam okres letni jest bardzo zbliżony do tego jaki jest w Polsce.
Kiedy jechać Kiedy jechać? cały rok
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Bratysława, Beskidy Słowackie, Kraj Trnawski, Mała Fatra, Orawy, Pieniny Słowackie, Park Słowacki Raj, Tatry, Wielka Fatra
Warto spróbować Warto spróbować bryndzové haluky ze słoniną - kluseczki z ciasta ziemniaczanego ze specjalnym rodzajem sera owczego (bryndzy), kapuśniak, zupa czosnkowa, rosół z kury i wołowiny, kołacze z ciasta drożdżowego, bułeczki nadziewane powidłami, makiem, serem lub orzechami, słowackie piwa