Malta

Malta
Waluta kraju Waluta euro / EUR
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica Valletta
Waluta kraju Języki maltański, angielski
Szczepienia Szczepienia WZW B, Tężec, Błonica
Religia Religia katolicyzm
Ambasada RP Ambasada RP brak
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 0.92 EUR, woda 1.5l 0.72 EUR, piwo 1.37 EUR, papierosy 5 EUR, lokalny ser 1kg 7.26 EUR, wino 5 EUR, benzyna 1.40 EUR
Główne lotniska Główne lotniska Malta Luqa
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ G / napięcie: 230 V: 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 35-50 km/h, poza obszarem zabudowanym 70-80 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.8 promila
Klimat Klimat Malta jest jedynym krajem w Europie, w którym zima jako pora roku nie występuje, a lata są długie suche i gorące. Leży niemal na granicy stref klimatycznych: zwrotnikowej i podzwrotnikowej, co bardzo dobrze oddaje roczny przebieg pogodowy kraju. Na jej terytorium występuje ciepła i sucha odmiana klimatu śródziemnomorskiego, który cechuje się bardzo łagodnymi zimami i długimi, suchymi latami. Nie występują tu ostre wiatry, mgły, śnieg czy mróz. Temperatury zimą wynoszą od 12 do 14 °C, najchłodniejszym miesiącem jest styczeń. Latem, które zaczyna się już w maju, temperatury wynoszą średnio od 26 do nawet 32 °C. Kończy się ono mniej więcej w październiku, następnie pogoda przechodzi w okres, który pod względem aury przypomina polski kwiecień lub październik. Temperatury latem osiągają w ciągu dnia wartości powyżej 30 °C, dochodząc do 40 °C z uwagi na suchy i gorący wiatr.
Kiedy jechać Kiedy jechać? od kwietnia do października
Warto zobaczyć Warto zobaczyć stolica Valetta i hipogeum Hal Salfieni w Paola, miasto Mdina, Trzy Miasta - Cospicua, Vittoriosa, Senglea, świątynie w Tarxien i Hagar Qim, wioska rybacka Marsaxlokk, cytadela w stolicy wyspy Gozo, zachód Słońca na Golden Bay, klify Dingli
Warto spróbować Warto spróbować Aljotta (zupa rybna), Soppa tal-armla (zupa jarzynowa z kozim serem), Lampuka (ryba), Braġjoli (zrazy wołowe), Fenek biz-Zalza (potrawka z królika), Ġbejna (owczy ser), wina i piwa, Kinnie – maltańska wersja coca-coli, z pomarańczową goryczką