Andora

Andora
Waluta kraju Waluta euro / EUR
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica Andora
Waluta kraju Języki kataloński, francuski, hiszpański
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica
Religia Religia rzymski katolicyzm
Ambasada RP Ambasada RP Brak placówki dyplomatycznej. Znajduje się w kompetencji terytorialnej Ambasady RP w Madrycie (Hiszpania)
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 1,5 EUR, piwo 2 EUR, woda 1 EUR, papierosy 2 EUR, Benzyna 1,2 EUR, Diesel, 1,2 EUR
Główne lotniska Główne lotniska port lotniczy w Androra - Andorra La Vella Hlpt
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ F / napięcie: 230 V / 50Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach teren zabudowany – 40 km/h, poza terenem zabudowanym – 90 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0,5 promila
Klimat Klimat Andora leży w strefie klimatu podzwrotnikowego, jednak ze względu na rzeźbę terenu w kraju panuje klimat górski. Pogoda w Andorze charakteryzuje się chłodną i śnieżną zimą, mroźną na terenach wysokogórskich, i łagodnym latem. Temperatury nie są zbyt wysokie. Średnia roczna temperatura wynosi od 6 °C do 9 °C. Zimą w dolinach średnia wartości utrzymują się na poziomie 0 °C, natomiast na terenach górskich utrzymuje się ujemna temperatura. Zima trwa 6 miesięcy. Lata są stosunkowo ciepłe, ale upalne dni nie występują w ogóle. Średnie wartości letnie wynoszą około 19 °C. Maksymalne wartości osiągają latem 25 °C, rzadko zdarza się, by w dolinach średnia termiczna osiągała 30 °C. Wysoko w górach jest latem chłodno, temperatura rzadko przekracza 15 °C
Kiedy jechać Kiedy jechać? sezon letni – lipiec, sierpień / sezon narciarski – od grudnia do kwietnia
Warto zobaczyć Warto zobaczyć stolice Andory, dolina Madriu-Perafita-Claror, ośrodek przemysłu tytoniowego Sant Julia de Loria, Escades – wody termalne i centrum uzdrowiskowe, most romański Pont de Sant Antonio, Sanktuarium Matki Bożej Meritxell w Canilo. Ośrodek narciarski Grandvalira. Wioska Igloo na wysokości 2300 m. n.p.m.
Warto spróbować Warto spróbować escudella – zupa z mięsem i warzywami, rostes amb mel – kawałki szynki z octem i miodem, peus de porc – nogi wieprzowe, costellas a la losa– żeberka jagnięce smażone z czosnkiem na wieprzowym tłuszczu na kamiennej płycie rozgrzanej ogniem, los civets – duszone mięso z dziczyzny lub królika, caragols a la llauna – ślimaki z rusztu, kaczka z zimowymi gruszkami, nadziewany królik z rusztu, coca masegada (ciasto nasączone alkoholem)