Uzbekistan

Uzbekistan
Waluta kraju Waluta sum / UZS
Wiza Wiza tak
Stolica kraju Stolica Taszkent
Waluta kraju Języki uzbecki
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny
Religia Religia islam
Ambasada RP Ambasada RP ul. Firdavsiy 66, Junusabadskiy Rayon ,700084 Tashkent / Tel: (00-998 71) 120 86 50
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 0.52 USD, woda 1.5l 0.52 USD, piwo 1.06 USD, papierosy 2 USD, benzyna 0.88 USD
Główne lotniska Główne lotniska Taszkent
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ C-2, typ I / napięcie: 220 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach bszar zabudowany 60 km/h, poza obszarem zabudowanym 90 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.0 promila
Klimat Klimat Uzbekistan leży w strefie klimatu umiarkowanego kontynentalnego o ciepłej i suchej odmianie. Czynnikiem wpływającym na taki klimat jest duże oddalenie od morza i ogromna powierzchnia lądu azjatyckiego. W górach Tienszanu i Hisaro-Ałaju, klimat ma wybitne cechy górskie. Południowy skrawek kraju leży w strefie klimatu podzwrotnikowego suchego. Lata są suche i gorące, średnie temperatury wynoszą 26 °C na północy i 32 °C na południu. W ciągu dnia występują silne upały, zwłaszcza na obszarach pustynnych do 50 °C. Zimy są chłodne i nierzadko mroźne a także pochmurne, zwłaszcza na pustyni. Średnie temperatury w styczniu wynoszą -10 °C na północnym zachodzie do 3 °C. W nocy występują silne spadki temperatur. W górach występuje piętrowość klimatyczna. Uzbekistan jest suchym krajem. Maksimum opadowe przypada na zimę i wiosnę z tym, że zimą występują opady śniegu. Na południu kraju zimą występują bardzo silne wiatry powodujące opady i zamiecie śnieżne
Kiedy jechać Kiedy jechać? od kwietnia do czerwca i od września do października
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Buchara, Chiwa, Fergana, Samarkanda, Shachrisabz, Taszkent, Termez, pustynia Kyzył-kum, góry Tien-szan i Hisaro-Ałtaj, Kotlina Fergańska
Warto spróbować Warto spróbować Lagmana (klusek z mięsem i warzywami w sosie), Pilaw (ryż z kawałkami warzyw z baraniną), szaszłyki z byczych jąder, Manty (nadziewane mięsem ala pierogi), Samsa (mięso lub żółty ser w cieście)