Tajlandia

Tajlandia
Waluta kraju Waluta baht / THB
Wiza Wiza nie
Stolica kraju Stolica Bangkok
Waluta kraju Języki tajski
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny, Malaria
Religia Religia buddyzm
Ambasada RP Ambasada RP 100/81-82, Vongvanij Building B, 25th Floor / Rama 9 Road, Huaykwang District, Bangkok 10310 / Tel: (00-662) 645 03 67
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 37.43 THB, woda 1.5l 16 THB, piwo 48.63 THB, papierosy 90 THB, mięso 1kg 296 THB, benzyna 31.35
Główne lotniska Główne lotniska Bangkok, Phuket, Pattaya, Chiang Mai
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ A, typ B, typ C, typ C-2 / napięcie: 220 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach średnia prędkość 80-90 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.5 promila
Klimat Klimat Tajlandia zalicza się do krajów o gorącym klimacie. Większa część kraju leży w strefie klimatu zwrotnikowego wilgotnego o monsunowej cyrkulacji powietrza. Cześć południowa czyli Półwysep Malajski to obszary o klimacie równikowym wilgotnym. Jedynie obszary Równiny Korat cechują się suchą odmianą klimatu zwrotnikowego. Największe deszcze notuje się na zachodnim wybrzeżu, które jest wystawione na działanie monsunu. Najmniejsze opady występują zimą. Temperatury są wysokie i mają przebieg zbliżony do krajów z klimatem podrównikowym. Choć nie występują ekstremalne temperatury to wartości 32-33 °C są zjawiskiem normalnym zwłaszcza przed nastaniem monsunu letniego kiedy jest najgoręcej. Średnia roczna waha się od 20 do 30 °C. Najchłodniej jest w styczniu gdzie na północy średnia dobowa wynosi około 23 °C, zaś na południu kraju 26 °C
Kiedy jechać Kiedy jechać? od października do lutego
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Bangkok, wyspa Phuket, wyspa Koh Chang, wyspy Phi Phi, Krabi, wyspa Ko Samui, Pattaya
Warto spróbować Warto spróbować Pad Thai (makaron ryżowy, sos rybny, sos z tamaryndowca, chili oraz kombinację kiełków fasoli, krewetek, kurczaka lub tofu z orzeszkami, limonką, kolendrą i różnymi tajskimi przyprawami), Khao man kai (kurczak z kolendrą i ogórkami serwowany z ryżem i rosołem), Tom yang kum (pikantna zupa z krewetkami), Massaman curry (mięso, mleko kokosowe, orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca, ziemniaki, wawrzyn i różne przyprawy), owoce morza