Indie

Indie
Waluta kraju Waluta rupia indyjska / INR
Wiza Wiza tak
Stolica kraju Stolica Nowe Delhi
Waluta kraju Języki hindi, język angielski
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny, Malaria
Religia Religia hinduizm
Ambasada RP Ambasada RP Chanakyapuri / 50-M Shantipath / New Delhi 110 021 / Tel: (00-91 11) 414 96 900
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 25 INR, woda 1.5l 26 INR, piwo 89 INR, papierosy 150 INR, pomarańcze 1kg 65 INR, benzyna 69 INR
Główne lotniska Główne lotniska Bombaj, Bengaluru, Delhi, Haidarabad
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ C-2, typ D, typ M / napięcie: 230 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 50 km/h, poza obszarem zabudowanym 100 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.3 promila
Klimat Klimat Indie w większości swojego terytorium znajdują się w strefie klimatu zwrotnikowego, jedynie na obszarach Himalajów i Karakorum oraz wewnątrz Dekanu panuje klimat podzwrotnikowy. Większa część Indii leży w monsunowej odmianie klimatu, gdzie główną jego cechą są cykliczne wiatry, wiejące w okresie letnim od strony oceanu, w zimowym od strony lądu azjatyckiego. Południe i południowo-zachodnia część kraju cechuje się wilgotną odmianą klimatu zwrotnikowego. Tereny górzyste charakteryzują się piętrowością klimatyczną, gdzie w najwyższych gór panują całoroczne mrozy. Na pustyni Thar w północno-zachodnich Indiach klimat jest skrajnie suchy. Monsunowa cyrkulacja powietrza odznacza się znaczną regularnością, co determinuje układ pór roku. Monsun letni, południowo-zachodni zaczyna się mniej więcej na początku czerwca, a na początku lipca obejmuje cały kraj.
Kiedy jechać Kiedy jechać? od października do marca
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Bombaj, Hampi, fort w Jodhpur, Delhi, Amritsar, Jaipur, Leh, Himalaje, Parki Narodowe – Kanha,, Bandhavgarh, Khaziranga
Warto spróbować Warto spróbować Chana masala, Vegetable korma, Poori baji, Alu paratha, Vegetable makhanwala, Alu palak, Alu gobi matar, Masala Dosa , Dal, Samosy, Biryani, Lassi, Lemon&Honey&Ginger tea