Salwador

Salwador
Waluta kraju Waluta dolar amerykański / USD
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica San Salvador
Waluta kraju Języki hiszpański
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny
Religia Religia katolicyzm, protestantyzm
Ambasada RP Ambasada RP brak
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 1.20 USD, woda 1.5l 1.07 USD, piwo 1.19 USD, papierosy 2.60 USD, mięso 1kg 6.04 USD, benzyna 1 USD
Główne lotniska Główne lotniska Comalapa International Airport (San Salvador)
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ A, typ B / napięcie: 115 V; 60 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 40 km/h, poza obszarem zabudowanym 90 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.5 promila
Klimat Klimat Salwador leży w strefie klimatu podrównikowego wilgotnego, gdzie na obszarze całego kraju występują dwie pory roku: deszczowa i sucha. Istotny wpływ na klimat nadbrzeżnej części Salwadoru mają prądy morskie. Temperatury są wysokie, praktycznie przez cały rok, a w górach występuje piętrowość klimatyczna. W najcieplejszym okresie jakim jest lato wynoszą 25-27 °C, a w śródgórskich wyżynnych regionach kraju, to wartości rzędu 23-25 °C. Zimą na terenach nadbrzeżnych średnie wartości termiczne wynoszą 20-24 °C, zaś na wyżynach 18-20 °C. Inaczej jest w górach na wysokościach powyżej 1000 m n.p.m. występuje piętro umiarkowane. Średnie wartości termiczne w wyższych partiach gór wynoszą 12-15 °C, a zimą średnie wartości wynoszą poniżej 10 °C. Największe opady występują w górach, szczególnie w na krańcach północnych, daleko od Pacyfiku. Pora deszczowa trwa od maja do października, a sucha od listopada do kwietnia. Pora sucha jest bardzo wyraźna w dolinach śródgórskich i na wybrzeżu. W górach Salwadoru występują zimą dni z opadami śniegu.
Kiedy jechać Kiedy jechać? od listopada do kwietnia
Warto zobaczyć Warto zobaczyć San Salvador, Santa Ana, San Miguel, najlepsze miejsce na surfing
Warto spróbować Warto spróbować Pupuse (danie z tortilli upieczonych z ryżowej mąki, w które zawija się mięso, ser, fasolę, warzywa i polewa sosem), Chuchitos (masa kukurydziana, mięso i pomidory zawinięte w liście kukurydzy), Catrachitas i Enchilados (pierdogi z ciasta tortilli o różnych nadzieniach)