Paragwaj

Paragwaj
Waluta kraju Waluta guarani / PYG
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica Asuncion
Waluta kraju Języki hiszpański, guarani
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny, Malaria
Religia Religia katolicyzm
Ambasada RP Ambasada RP brak
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 3,100 PYG, woda 1.5l 3.943 PYG, piwo 5,659 PYG, papierosy 8,500 PYG, mięso 1kg 31,500 PYG, benzyna 5,918 PYG
Główne lotniska Główne lotniska Asunción - Silvio Pettirossi Asuncion International Airport, Ciudad del Este - Guarani International Airport
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ C-2 / napięcie: 220 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 50 km/h, poza obszarem zabudowanym 80 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.8 promila
Klimat Klimat Paragwaj leży w strefie klimatu zwrotnikowego, który dzieli się na dwa typy: kontynentalny na zachodzie i przejściowy w środkowej i wschodniej części kraju. Chaco i wschodni Paragwaj różni się warunkami klimatycznymi, które głównie przejawiają się różnicą w opadach deszczu. Północno-wschodni kraniec Paragwaju cechuje się wilgotną odmianą klimatu zwrotnikowego. Średnia temperatura w Chaco w miesiącach letnich (X-III) waha się tu około 20 °C, a miesiącach zimowych (IV-XI) - spada do 19 °C. Zimą napływają tu czasami gorące masy powietrza równikowego, podnosząc temperaturę do 30-35 °C, noce natomiast są na ogół chłodne i temperatura spada często do 0 °C. We wschodnim Paragwaju średnie temperatury miesięcy letnich wahają się ok. 27 °C, zimowych - od 15-21 °C
Kiedy jechać Kiedy jechać? od marca do maja i od września do listopada
Warto zobaczyć Warto zobaczyć stolica Asuncion, Trinidad, Itaipu, Chaco
Warto spróbować Warto spróbować parrillada (mięso opiekane), mazamorroa (kleik kukurydziany), sopa paraguaya (chleb kukurydziany z cebulką i serem), bori-bori – zupa z kurczaka z kluskami kukurydzianymi, chipa soo - chlebek kukurydziany z mięsnym nadzieniem, chipa – chlebek z manioku z jajkiem i serem. yerba mate