Republika Południowej Afryki

Republika Południowej Afryki
Waluta kraju Waluta rand / ZAR
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 30 dni
Stolica kraju Stolica Pretoria
Waluta kraju Języki afrikaans, angielski, xhosa, ndebele, pedi, soto, suazi, tsonga, tswana, venda, zulu
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny, Malaria
Religia Religia protestantyzm
Ambasada RP Ambasada RP 14 Amos Street, Colbyn 0083, Pretoria, RSA / Tel: (00-27 12) 43 02 631
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 11.33 ZAR, woda 1.5l 13.13 ZAR, piwo 14.83 ZAR, papierosy 35 ZAR, mięso 1kg 83.83 ZAR, benzyna 12.97 ZAR
Główne lotniska Główne lotniska Kapsztad, Johannesburg, Durban
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ M / napięcie: 220 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 60 km/h, poza obszarem zabudowanym 80-100 km/h, autostrada 120 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.5 promila
Klimat Klimat Południowa Afryka posiada kilka stref klimatycznych. Od suchego pustynnego przy granicy z Namibią do klimatu podzwrotnikowego w południowo-wschodnim obszarze kraju. W większej części kraju klimat jest przeważnie słoneczny i suchy. Śnieg w zimie pada zazwyczaj tylko wysoko w górach. Prąd Benguelski z Antarktydy chłodniejszy i bardziej suchy. Prąd Mozambicki natomiast zapewnia na wybrzeżu wschodnim raczej wilgotny klimat subtropikalny. Między czerwcem i sierpniem, w Górach Smoczych, na wyżynie Wysoki Weld i w Johannesburgu (położonym na wysokości 1753 m n.p.m.) nierzadko leży śnieg. W lecie temperatury w Kapsztadzie (15 m n.p.m.) oscylują w granicach 30 °C, w zimie natomiast przeważają chłodne dni z częstym deszczem
Kiedy jechać Kiedy jechać? cały rok / jednak najlepiej od września do listopada
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Safari na sawannie, Góry smocze, Przylądek Igielny, Przylądek Agulhas, iSimangaliso Wetland Park, Lesotho, Przylądek Dobrej Nadziei, Kapsztad, Góra Stołowa, Durban,Park Narodowy Krugera, Garden Route, Zulus Chaka, Johannesburg
Warto spróbować Warto spróbować breyani (ryż zapiekany z soczewicą i jagnięciną lub kurczakiem), hinduskie curry (przyrządzane z jagnięciny, kurczaka, wołowiny, rzadziej krabów i warzyw), owoce morza - homary, krewetki, mule, ostrygi i rozmaite ryby, braai - owoce morza z rusztu.