Maroko

Maroko
Waluta kraju Waluta dirham marokański / MAD
Wiza Wiza nie / okres pobytu bezwizowego do 90 dni
Stolica kraju Stolica Rabat
Waluta kraju Języki arabski, berberski
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny
Religia Religia islam
Ambasada RP Ambasada RP 23, rue Oqbah, Rabat-Agdal / B.P. 425 Maroc / Tel: (00-212 37) 77 11 73
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 4.27 MAD, woda 1.5l 6.14 MAD, piwo 18.81 MAD, papierosy 33 MAD, bezyna 10.08 MAD
Główne lotniska Główne lotniska Casablanka, Rabat Sale, Agadir, Marrakesz
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj: typ C, typ C-2, typ E / napięcie: 127 V / 220 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach obszar zabudowany 50 km/h, poza obszarem zabudowanym 100 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0.0 promila
Klimat Klimat Klimat Maroka zaliczany jest do podzwrotnikowego na północy i zwrotnikowego na południu. Na klimat Maroka ma wpływ Atlantyk, w strefie nadmorskiej klimat jest łagodniejszy i chłodniejszy w porównaniu z wnętrzem kraju. W górach jest chłodniej, wraz z wysokością spadają temperatury. Na równinach w głębi kraju kraju jest sucho. Zimą panuje chłód, a latem temperatury są wysokie. Opady w Maroku, które zaliczane jest do krajów półpustynnych i pustynnych są średnie. W górach opady są wyższe. Poza obszarami pustynnymi opady występują głównie w okresie jesienno-zimowym, do marca. Maroko zaliczane jest do ciepłych krajów.W głębi kraju na równinach oraz terenach pustynnych i półpustynnych latem temperatury sięgają nawet 50 °C. Średnia temperatura dobowa latem dla terenów pustynnych to 29-34 °C
Kiedy jechać Kiedy jechać? od marca do listopada (lipiec i sierpień – duże upały)
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Fez, Marrakesz, Meknes, Rabat, Tafraoute, Warzazat; ponadto szczyt Tukbal w Atlasie Wysokim, wodospady Uzud, plaże w As-Sawirze i Agadirze, wapienne góry Ar-Rif, wąwóz Dadés, doliny Draa i Ourika, Atlas Średni
Warto spróbować Warto spróbować tadżin (gulasz wołowy lub jagnięcy), kurczak w sosie pomidorowym, z dodatkiem miodu, imbiru i cynamonu, mrouzia (jagnięcina z miodem, rodzynkami i migdałami), ryby i owoce morza, kaab el ghzal (rogi gazeli, ciasto nadziewane pastą migdałową i posypywane cukrem)