Algieria

Algieria
Waluta kraju Waluta dinar algierski / DZD
Wiza Wiza tak
Stolica kraju Stolica Algier
Waluta kraju Języki arabski
Szczepienia Szczepienia WZW A, WZW B, Tężec, Błonica, Dur brzuszny
Religia Religia islam
Ambasada RP Ambasada RP 37 Av. Mustapha Ali Khodja, 16 030 El-Biar, Alger BP 60 / tel. (00 213) 21 923 474, 21 922 553
Przykładowe ceny Przykładowe ceny chleb 11 DZD, woda na południu 17 DZD, woda na północy 10 DZD, bagietka 10 DZD, benzyna 18 DZD, papierosy 150 DZD, mięso 315 DZD
Główne lotniska Główne lotniska lotnisko w Algier - Houari Boumediene
Gniazda elektryczne Gniazda elektryczne rodzaj : typ C, typ C-2, typ F / napięcie 230 V; 50 Hz
Prędkość na drogach Prędkość na drogach Ograniczenie prędkości poza terenem zabudowanym wynosi 120 km/h
Dopuszczalna ilość promili Promile dopuszczalna ilość to 0,1 promila
Klimat Klimat Klimat podzwrotnikowy - obejmuje wybrzeże i Atlas Tellski swą odmianą morską oraz Wyżynę Szottów i w Atlas Saharyjskim w odmianie kontynentalnej. Klimat zwrotnikowy suchy i bardzo suchy – obejmuje pozostałą część kraju czyli głównie saharyjskie pustynie. Na południu dobowe amplitudy temperatur bywają wyższe niż roczne na wybrzeżu – dochodzą nawet do 30°C
Kiedy jechać Kiedy jechać? Najlepiej w okresie od marca do kwietnia lub od października do listopada (temperatury na Saharze mogą być w miesiącach letnich nie do zniesienia)
Warto zobaczyć Warto zobaczyć Północna Algieria – wybrzeże Morza Śródziemnego i Atlas Tellski. Stolica Algier, Oran i Konstantyna. Meczety Sidi Ab-darrahmana i Dżami Al-Dżadid z XVII w. Miasto o nowoczesnym charakterze Oran i miasta Konstantyn, Tigad, Lambessa, Dżamila i Tipasę. W Tilimsan znajdują się najlepiej zachowane pozostałości sztuki arabskiej. Warto odwiedzić pozostałości twierdzy z XI-XII w. i meczety Wielki Meczet z XII w., Sidi Bel-Hasan (XIII w.) i Sidi Brahim (XIV w.). Groty Tassili, ruiny stolicy Hammadytów – Kalat Bani Hammad
Warto spróbować Warto spróbować Zupa harira, przygotowana z ciecierzycy, soczewicy i fasoli zaprawionej harissą i serwowana z kawałkami chleba. Baklavę - ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem. Thibarine - bardzo słodki, schłodzony likier daktylowo – ziołowy (10-20% alkoholu)