Czekoladowe opowieści

Wspaniale poprawia nastrój, a swoim doskonałym smakiem i zmysłowym aromatem przyciąga rzesze wielbicieli. Jest bogatym źródłem minerałów i skutecznym afrodyzjakiem. Czekolada przybiera dziś rozmaite formy i ma szerokie zastosowanie, nie tylko w cukiernictwie.

 

Bar of chocolate with cocoa beans

Odrobina historii

Czekolada jest nam znana od ponad 2,5 tys. lat, choć zaledwie od niespełna dwóch stuleci jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były także jednym z pierwszych środków płatniczych.

 

Zamieszkujący tereny dzisiejszego Meksyku starożytni Olmekowie mieli zapewne niewielkie pojęcie o chemicznym składzie czekolady, ale wiedzieli, że nasiona drzew kakaowca wykazują znaczne właściwości pobudzające. Konsumowali czekoladę pod postacią gorzko-kwaśnego napoju xocolatl (stąd nazwa – czekolada) ze sfermentowanych, wysuszonych i roztartych ziaren kakaowych. Od nich zwyczaj przejęli Majowie, a następnie Aztekowie, z upodobaniem przyprawiający czekoladowe napoje papryką, zielonym pieprzem, a nawet płatkami egzotycznych kwiatów.

 

dark chocolate curls

 

W Europie czekoladę „odkryto” w XVII wieku, kiedy to w płynnej postaci serwowano ją w pierwszych pojawiających się wówczas kawiarniach. Czekolada w formie znanej nam tabliczki powstała po raz pierwszy w 1847 r., zaś bombonierki pojawiły się w 1854 r. Dziś czekolada ma nawet swoje święto – 12 kwietnia jest jej światowym dniem.

Afrodyzjak

Do Europy ziarno kakaowca przywiózł prawdopodobnie Krzysztof Kolumb, lecz gorzki napój kakaowy nie od razu zdobył uznanie. Dopiero dodatek cukru i wanilii spowodował prawdziwy czekoladowy boom. Za czasów Ludwika XVI zaproponowanie kobiecie gorącej czekolady było odbierane jako zaproszenie do sypialni, bo czekolada to bodaj najbardziej skuteczny afrodyzjak.

 

Hot Chocolate in cup

 

Nie bez powodu w Dniu Zakochanych to właśnie czekolada cieszy się największym powodzeniem i jest chyba najchętniej wręczanym upominkiem najbliższym naszemu sercu osobom…

Dla zdrowia i urody

Czekolada, zanim stała się ekskluzywną delicją, przez długie stulecia była traktowana głównie jako „wyrób medyczny”. U Azteków napój czekoladowy leczył żołądek i jelita, a zmiażdżone surowe ziarna kakaowca stosowano do leczenia infekcji. W Europie pierwszy spis zdrowotnych walorów czekolady sporządził w 1577 r. Francisco Hernández, który – jako osobisty lekarz króla Filipa II – udał się na drugą półkulę, aby poznać aztecką medycynę. Powszechnie stosowano wówczas czekoladę w zaburzeniach trawiennych, gorączce, dyzenterii, bólach głowy, a także jako środek oczyszczający krew.

 

29918008_xxl

 

Współcześnie naukowcy potwierdzają, że czekolada może być zdrowa dla organizmu i nie ma potrzeby eliminować jej z codziennej diety. Ważne jest jednak, aby pamiętać o umiarze w jej spożywaniu. Zjadanie 4-5 g czekolady dziennie obniża ciśnienie krwi. Zawarte w niej związki (m.in. flawonoidy, kofeina) stymulują pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkową zaletą czekolady jest obecność w niej magnezu i fosforu, ale chyba największą korzyść przynosi teobromina, która działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, zmniejszając uczucie senności i znużenia. Powinny jej jednak unikać osoby z nadwagą (100 g czekolady to 400-700 kcal), cierpiące na cukrzycę oraz niektóre rodzaje alergii.

 

Najbardziej wartościowa jest gorzka, ciemna czekolada, bo zawiera najwięcej miazgi kakaowej (70-90%), która ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Czekolada mleczna zawiera 30-50% kakao, zaś najmniej wartościowa jest czekolada biała, w której nie ma ani grama proszku kakaowego, a jedynie masło kakaowe. Czekoladowi koneserzy w ogóle nie uznają jej za czekoladę.

 

Czekolada doskonale sprawdza się także jako kosmetyk. Powstają liczne kremy, balsamy i płyny do kąpieli na bazie czekolady i masła kakaowego. Gabinety kosmetyczne i salony spa polecają kąpiele w czekoladzie i masaże z wykorzystaniem masła kakaowego. Okazuje się, że czekolada, także aplikowana z zewnątrz, poprawia samopoczucie, wspaniale odżywia i wygładza ciało, a nawet je wyszczupla!

 

Tekst: Renata Nawrocka

Zdjęcia: 123rf